4P6A3533

ATSUSHI SOMA

Voice

「可能性伸ばし屋さん」の可能性

The Possibilities of a Man who Believes in the Potential of Others

 
「僕が若い頃に感じてた悩みを、きっと今の若い子たちも感じていると思うんです。だから一緒に悩んで、解決してあげるのが僕の仕事」

そう、やさしさをたたえた目を細め、相馬さんは言う。これまで数多あるお店の立て直しに携わってきた氏。そのキャリアを生かし、店舗運営の管理、また現場スタッフたちの教育やサポートをする役目として「デリシャス・リンクス」に入社した。
 

“My responsibility is to listen to young people and think together. I am sure that they have the same problems that I had when I was young.” Mr. Soma says this with a gentle demeanor. He has helped restore various types of restaurants. He began at Delicious-Links Inc. with a mission to manage store operations and to educate and support the store staff members using his career experience.

4P6A3482

ところで「悩み」って、たとえば?「働く環境でしょうね。労働時間や休みとかの面で、他の職業と比較しちゃうのはあるだろうな、と思います」

相馬さん曰く、理由は「お店がひとつの小さな会社のようなものだから」。

「店舗の責任者ともなれば、小さな会社の社長のように人事も、販促も、経理もやらなきゃいけないですし、なおかつ営業時間にしばられるので忙しくなる。また暇なら暇で、どう売上げを作っていくかという問題も発生するので……難しいですよね」

そのためには、日々の仕事効率を上げるに尽きるという。「トータルでのマネージメントができる分、自分での采配も大きい。ある程度型を決めて、仕組みに則ってやると、短縮できる部分がかなりある」
 

“One of their problems, for example, could be the working environment. The store staff members might want to work under more favorable conditions regarding working hours and holidays. They might make comparisons to other kinds of jobs. The reason for these potential problems is that a restaurant is like a small company.”

“If you are a restaurant manager, you are in charge of everything from human resources, sales promotion and accounting, just like a CEO of a small company. You have to interact with customers when the restaurant is open and, on the other hand, if the restaurant is not busy enough, you have to consider how to achieve your sales goal. It is a very difficult job.”

The most important thing is to work efficiently. “Since I control everything in total, I feel it is up to me if the restaurant can reach its goal.

4P6A3447

そう、これこそが飲食の魅力だとも。「シンプルな業界だと思います。日々出したもので○×が出ますので、ひとつずつ改善していくのが一番の近道。それが体感できればよくなりますし、よくなればお客さまにも褒められる。褒められればうれしいですし、前向きに仕事ができますから」

それにはただ日々、信じてやりきること。できることをひとつ、ふたつと増やし、積み上げていくこと。

「みんな可能性はそれぞれにある。あとは階段を一段ずつ上がっていくしかないですから」

 

By following the company’s rules to consolidate the minutiae in our daily routine, I can see how to eliminate wasteful work. For me, this is exactly the best part of the restaurant industry. It is a simple industry. We can see the customers’ reactions directly on a daily basis. All we can do is improve step by step. Compliments from customers make us feel happy and positive.”

He believes in what he does, he works toward his goals and gain experience on a daily basis. “Everyone has their own possibilities. We are steadily making progress step by step.”

4P6A3508

こうした、指導していく立場にありながら「自分はたいしたことない」と謙遜する相馬さん。「僕も現場上がりなので、上から目線になるのが失敗のもとだということもわかってますから」と、はにかむ。

とはいえ自身ももちろん、今後の夢や希望はある。「これから会社として仕組みを作っていき、若い人材が成長して、会社としての力が付けば、いろんな方向性……たとえばフランチャイズ展開だったり、食材の貿易ビジネスだったり。いろんな提案できるかなと思っています」

企業としての可能性、そこで働く人の可能性を手助けしながら、自分の可能性も追い求める。相馬さんがいることによって、みんなで大きくなっていく。

 

Even though he is the one training other employees, Mr. Soma says modestly, “I am also still growing. I used to work at a restaurant, so I know that I shouldn’t be a controller, but be involved.” He has his own dream for the future. “If our company creates a system to educate young employees, then we can expand into new projects, for example development of a franchise chain or a food trading business.”Mr. Soma helps the company, both individually and as a whole, with developing its possibilities. He also tries to develop his own self as well. Everyone is growing together with Mr. Soma.

Profile

相馬 淳 / ATSUSHI SOMA


听屋・SV 人材開発課 課長
POUND-YA・Supervisor / Section Chief of Human Resources Development Division

Contact Us

Name
Email
Title
Message